به مناسبت روز جهانی خانواده برگزار شد؛

نشست علمی، تخصصی "تحولات خانواده و پیامدهای آن" به همت جهاددانشگاهی همدان

۰۲ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۳:۲۲ کد : ۵۷۴۰۷ پژوهشی
نشست علمی، تخصصی “تحولات خانواده و پیامدهای آن” به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران شعبه همدان، مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی جهاددانشگاهی استان و با همکاری انجمن جامعه‌شناسی ایران، شعبه همدان در سالن چمران دانشگاه بوعلی‌سینا برگزار شد.
نشست علمی، تخصصی "تحولات خانواده و پیامدهای آن" به همت جهاددانشگاهی همدان

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد همدان، این همایش علمی تخصصی با 2 بخش (سخنرانی­ و پنل علمی تخصصی) در  4 ساعت برگزار شد.

 در بخش اول مراسم، دکتر رضا سلیمانی معاون آموزشی دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا با تأکید بر اینکه جامعه ایران هنوز در گذار از سنت غوطه‌ور است، اعلام کرد: در جامعه ایرانی هنوز گذار از سنت و مدرنیته کاملاً اتفاق نیفتاده است و ما همچنان در مرحله گذار غوطه‌ور هستیم.  در این گذار نشانه‌هایی از یک نوع آنومی‌ها و بیماری‌ها ممکن است دیده شود، تصریح کرد: همواره در مراحل گذار مشکلاتی در واحدهای اجتماعی دیده می‌شود.

وی افزود، یکی از مباحثی که بر تحولات خانواده تأثیر گذاشته، «فردگرایی لیبرالیستی» بوده است، ادامه داد: این فردگرایی باعث شده خانواده‌های ما در معرض آسیب واقع شوند به‌طوریکه باعث شده احساس همبستگی خانوادگی تاحدودی تضعیف شود.

دکتر بهاره آروین نایب رئیس انجمن جامعه شناسی ایران نیز در این نشست گفت: خانواده برای جامعه ایران یک نهاد کلیدی است به طوریکه بسیاری از کج کارکردهای نهادهای دیگر را نهاد خانواده می‌پوشاند.

آروین اظهار کرد: اتفاقاتی که در نیمه دوم سال گذشته رخ داد، اذهان ناظران و اصحاب علوم اجتماعی را به این مشغول کرد که چه چیزی در زیر پوست جامعه می‌گذرد که در سطح خیابان ها این اتفاقات رخ داد.

وی با بیان اینکه جامعه پذیری که نسل جدید داشته در خانواده متفاوتی از خانواده ای که ما در آن بزرگ شدیم، اتفاق افتاده است اما کسی به تحولات آن توجه نمی‌کرد، ادامه داد: در عین اینکه همه فکر می کردند ما با نسل جدیدی مواجهیم اما آنچه در سال گذشته مواجه شدیم بسیار متفاوت بود و همه به جنبه نسلی این تحولات توجه می‌کردند.

اگر نهاد اقتصادی و اشتغال ما دچار مشکل است، این خانواده است که تا سال های سال فرزندان را حمایت مالی می‌کند بنابراین نهاد خانواده یک نهاد کلیدی است که در عین حال دچار فشار نقشی هم است.

دکتر محمد مبارکی مدیر انجمن جامعه‌شناسی ایران، شعبه همدان نیز گفت: یکی از مهمترین موانع توسعه علمی و فعالیت‌های علمی دانشگاه‌ها عدم توجه به اجتماعات علمی است که متأسفانه کرونا باعث شد به این اجتماعات توجه نشود.

مبارکی بیان کرد: یکی از عواملی که باعث می‌شود فعالیت‌های علمی، تخصصی افزایش پیدا کند، دو رویکرد درونگرایی که به مناسبت کارگزاران علم و رویکرد برون گرایی که به شرایط اقتصادی و سیاسی جامعه برمی‌گردد، است.

وی افزود: در رویکرد درون گرا دو موضوع سازمان علمی و اجتماع علمی مطرح است اما رویکرد برون گرایی به تعاملات غیررسمی برمی‌گردد. در دوره کرونا اجتماع علمی برگزار نشد اما سازمان علمی به صورت مجازی فعال بود که نشان داد انتظاری که داشتیم، به دست نیامد.

 مبارکی با تأکید بر اینکه ۶۰ درصد از یادگیری‌ها به اجتماع علمی برمی‌گردد، اضافه کرد: اجتماعات علمی مربوط به همین نشست های علمی است که گفتگوهایی ایجاد و ایده‌هایی تبادل می‌شود که باعث نهادینه شدن ارزش ها و اخلاق علمی در نسل ها می‌شود.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین موانع توسعه علمی و فعالیت های علمی دانشگاه‌ها عدم توجه به اجتماعات علمی است گفت: در رویکرد برون گرایی به شرایط سیاسی و نوع مواجهه نهاد قدرت با جامعه علمی و نوع اقتصادی که بر جامعه حاکم است، برمی‌گردد که می‌تواند از بیرون بر فعالیت های علمی و پویایی علمی تأثیرگذار باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: برای اینکه فعالیت‌های علمی را داشته باشیم باید هر دو رویکرد را باهم در نظر داشته باشیم تا با برگزاری نشست ها و اجتماعات اخلاق علمی در دانشجویان ایجاد شود.

دکتر امید علی احمدی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آشتیان نیز در این نشست با اشاره به سطوح متفاوت تحول در خانواده ایرانی، گفت: بزرگترین تحولی که در دهه های اخیر در سطح جامعه ایران در حال وقوع بوده در حوزه خانواده و جنسیت رخ داده است.

احمدی اظهارکرد: در طول 30-40 سال گذشته از جایی که زن‌ها دخالتی در تصمیم گیری‌های جدی خانواده نداشتند گذر کردیم و الان به جایی رسیدیم که نه تنها درتصمیم گیری ها دخالت دارند بلکه یک بخش مهمی از اتفاقات خانواده ها هستند.

در بخش دوم  که با برگزاری پنل علمی تخصصی اساتید، اعضا هئیت علمی گروه علوم اجتماعی و روان شناسی و مدیران اجرایی دستگاه های اجرایی استان برگزار شد؛ دکتر اسدالله نقدی با موضوع  "گفتگوی بین‌نسلی در خانواده ایرانی"؛ دکتر اسماعیل بلالی با موضوع  "الزامات و اقتضائات دانشگاه دوستدار خانواده"؛ دکتر میلاد بگی با عنوان "تغییرات نسلی جمعیت و نقش آن در تحولات خانواده"؛ دکتر حسین محققی با موضوع  "انتخاب مناسب، ازدواج پایدار، خانواده بالنده" و دکتر فاطمه ستاری‌نوید، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری همدان با موضوع "بحران جمعیت"  با حضور  مسوولین اجرایی و دانشجویان، مباحث عنوان شده تببین و مورد بررسی قرار گرفت.

 


نظر شما :